Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mi történt eddig ...
  2007-04-07 15:01:01, szombat
 
   
  Mi történt eddig az egészségügyi reform keretében?
Webdoki 2007. április 05. 05:50, csütörtök - Krasznai Éva

A reform mögött eddig álló Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerdán jelentette be lemondását, amit a kormányfő elfogadott április 6-ai hatállyal.

Április 1-jével az egészségügyi ellátórendszerben több változás lépett életbe. Az átalakulás érinti a kórházakat, a beutalási rendet, és kiterjed az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzésére is.

A kórházakkal új finanszírozási szerződést kötött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ugyanakkor megszűnik a fővárosi Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet és a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet.

Csak krónikus ellátást biztosító intézmény 53 lesz az országban. Az összágyszám 80.125-ről 71.324-re csökken, ezen belül az aktív ágyak száma 16 ezerrel, a krónikusoké hét és fél ezerrel nő.

Az Országgyűlés 2006. december 19-én fogadta el az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvényt, amely megváltoztatja a meglévő kórházi struktúrát. A törvény négy szintet jelöl meg az ellátórendszerben: a súlyponti (kiemelt) kórházakat, a területi intézményeket, a járóbeteg-központokat és a háziorvosi praxisokat.

Az első kategóriában 39 intézmény működik majd, ezek 55 kilométeren belül mindenki számára elérhetők lesznek. Az Egészségügyi Minisztérium január 8-án juttatta el a Regionális Egészségügyi Tanácsoknak (RET) azt a listát, hogy hány kórházi ágy fenntartását javasolja az egyes régiókban.

A tárca öt kórház (a miskolci FMC Dialízis Center, a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, a Parádfürdői Állami Kórház, a kecskeméti repülőkórház és a Budai MÁV-kórház) megszüntetésére tett javaslatot, és 21 intézménynél nem ajánlott aktív ellátást.

Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kellett megkötni. Áprilistól megemelték a finanszírozást is. A kórházi beavatkozások után járó úgynevezett hbcs-pontok (humán betegség csoport) értékét 136 ezerről 146 ezer forintra emelték. (A kezeléseket hbcs-pontok alapján fizetik, és minden beavatkozásnak van egy pontértéke.) Egy pont áprilistól 146 ezer forint.

A tárca korábbi közlése szerint valószínűleg megmarad a teljesítményvolumen-korlát (tvk), amely intézményekre lebontva meghatározza, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el.

Ha egy intézmény átlépi az adott évre meghatározott betegellátási számot, az afölötti gyógyításra nem, vagy csak egy részére kapna pénzt a biztosítótól.

Bizonyos gyógyító tevékenységek kikerülnek a fekvőbeteg-ellátási finanszírozásból, így azok elvégzését a jövőben csak járóbeteg-ellátás keretében fizeti a biztosító.

A háziorvosoknál úgynevezett teljesítmény-elvű finanszírozást vezetnek be. Ez minőségi mutatók alapján történne, a meglévő kártyapénzen túl több pénz járna például egy cukorbeteg vagy magas vérnyomásban szenvedő beteg gondozásáért.

Februártól 15-től a házi orvosnál és a szakrendelőben vizitdíjat, a kórházi tartózkodás idejére pedig kórházi napidíjat kell fizetni, amelynek mértéke 300 forint alkalmanként, illetve naponként.

A parlament által 2006. november 21-én jóváhagyott gyógyszer-gazdaságossági törvény célja, hogy a gyógyszerkiadások terheit igazságosan ossza el az egészségügy legfontosabb szereplői között: a gyártónak kell állnia az esetleges hiányt, ha túl sok gyógyszer fogy, és ezért a kiadások túllépik a tervezetet.

A törvény értelmében az orvosoknak az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legolcsóbbat kell felírniuk, ettől a szabálytól csak indoklással vagy a beteg kérésére térhetnek el.

További változás az is, hogy február közepétől vénykötelesek lettek az Algopyrin, a Quarelin, a Demalgon és a Germicid nevű gyógyszerek, általában a metamizol és az amidazofen hatóanyagú termékek.

A patikán kívüli forgalmazás kapcsán az Országos Gyógyszerészeti Intézet felülvizsgálta a vény nélkül kapható készítmények körét, és az említett döntés meghozatalakor nemzetközi példákat is figyelembe vett.

Minden, eddig térítésmentes gyógyszer után január 16-tól 300 forint dobozdíjat kell fizetni a patikákban. A rászorulók ez alól továbbra is mentesülnek, mert a közgyógyellátás keretében nekik továbbra is ingyenesek ezek a gyógyszerek. Tizenkét betegségcsoport esetében ezután is ingyenesek maradnak bizonyos gyógyszerek.

Forrás: MTI/hirado.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: finanszírozásból, gyógyszerészeti, közgyógyellátás, betegségcsoport, megszüntetésére, szakrendelőben, meghozatalakor, finanszírozási, felülvizsgálta, finanszírozást, átalakításáról, megváltoztatja, gazdaságossági, háziorvosoknál, ellátórendszer, beavatkozásnak, szerződéseket, pszichiátriai, meghatározott, ellenőrzésére, vénykötelesek, intézményeket, tevékenységek, beavatkozások, térítésmentes, betegellátási, intézményekre, alkalmanként, önkormányzat, egészségügyi, legolcsóbbat, kategóriában, minisztérium, országgyűlés, legfontosabb, készítmények, egészségügyi reform, reform mögött, kormányfő elfogadott, egészségügyi ellátórendszerben, átalakulás érinti, beutalási rendet, fővárosi Schöpf-Merei, aktív ágyak, egészségügyi ellátórendszer, meglévő kórházi, törvény négy, területi intézményeket, háziorvosi praxisokat, első kategóriában, egyes régiókban, kecskeméti repülőkórház, Krasznai Éva, Molnár Lajos, Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Schöpf-Merei Ágost Kórház, Anyavédelmi Központ, Országos Pszichiátriai, Neurológiai Intézet, Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, Egészségügyi Minisztérium, Regionális Egészségügyi Tanácsoknak, Dialízis Center, Fővárosi Önkormányzat, Parádfürdői Állami Kórház, Budai MÁV-kórház, Országos Gyógyszerészeti Intézet,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
William Shakespeare idézet  Volt egy...  Föld napja április 22  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A Föld napja  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Föld napja április 22  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Bizonyos kulturális szint nélk...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Ünnepelj csak  Különös!  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam Krisztinától  Becsüld meg azt amid van,...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Gondolatok az életről és szere...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Esti kép  Becsüld meg azt amid van,...  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Minden szülő a lényével nevel.  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Gondolatok az életről és szere...  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Két ember becsülete  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  A Föld napja  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  képre írva  Ahogy emelkedik a rezgés...  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Esti kép  Föld napja április 22  Az embernek a társa: hiányzik.  A keserű igazság  Ahogy emelkedik a rezgés...  Ébredj  A Föld napja  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  A boldogság ült a világvégén  Ez a jó az alvásban.  Föld napja április 22  Volt egy...  Naplemente  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá... 
Bejegyzés Címkék
egészségügyi reform, reform mögött, kormányfő elfogadott, egészségügyi ellátórendszerben, átalakulás érinti, beutalási rendet, fővárosi Schöpf-Merei, aktív ágyak, egészségügyi ellátórendszer, meglévő kórházi, törvény négy, területi intézményeket, háziorvosi praxisokat, első kategóriában, egyes régiókban, kecskeméti repülőkórház, kórházi beavatkozások, kezeléseket hbcs-pontok, pont áprilistól, tárca korábbi, intézmény átlépi, adott évre, afölötti gyógyításra, részére kapna, jövőben csak, háziorvosoknál úgynevezett, meglévő kártyapénzen, cukorbeteg vagy, házi orvosnál, szakrendelőben vizitdíjat, kórházi tartózkodás, parlament által, gyógyszerkiadások terheit, egészségügy legfontosabb, gyártónak kell, esetleges hiányt, kiadások túllépik, törvény értelmében, azonos hatóanyagú, legolcsóbbat kell, szabálytól csak, beteg kérésére, amidazofen hatóanyagú, patikán kívüli, vény nélkül, említett döntés, közgyógyellátás keretében, finanszírozásból, gyógyszerészeti, közgyógyellátás, betegségcsoport, megszüntetésére, szakrendelőben, meghozatalakor, finanszírozási, felülvizsgálta, finanszírozást, átalakításáról, megváltoztatja, gazdaságossági, háziorvosoknál, ellátórendszer, beavatkozásnak, szerződéseket, pszichiátriai, meghatározott, ellenőrzésére, vénykötelesek, intézményeket, tevékenységek, beavatkozások, térítésmentes, betegellátási, intézményekre, alkalmanként, önkormányzat, egészségügyi, legolcsóbbat, kategóriában, minisztérium, országgyűlés, legfontosabb, készítmények, fenntartását, repülőkórház, intézménynél, meghatározza, kártyapénzen, teljesítmény, vérnyomásban, biztosítótól, gondozásáért, valószínűleg, kezelésében, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1870
  • e Hét: 7378
  • e Hónap: 15982
  • e Év: 51923
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.